SOUTH CAICOS - 1STE PAASDAG

ZONDAG 20 APRIL

We komen steeds meer in een relax modus en zo ook vandaag. Ik poets de boot aan de binnenzijde en ruim nog wat dingetjes op. Eerste Paasdag of niet, het moet weer eens nodig gebeuren. Ik bereid het brood voor, zodat ik dit morgen kan afbakken en stop de zelfgemaakte yoghurt in potjes voor in de koelkast. Het is een doorlopend proces. Ton vervangt ondertussen de filters van de watermaker en laat deze draaien om onze flessen te vullen. 

Ik bak ook veelal vers brood tijdens het varen en wellicht kun je je voorstellen dat het afwegen van bijvoorbeeld bloem op een stuiterende, hellende boot best een dingetje is. Ooit pannenkoeken proberen te bakken tijdens de overtocht en bij een flinke rol en stamp van de boot vloog de substantie door de boot……zucht….. uiteindelijk nieuw beslag gemaakt en de pannenkoeken gebakken, maar leuk is anders. De troep moet je immers ook zelf opruimen op diezelfde stuiterende boot. Je komt gewoon handen tekort om alles goed vast te houden. Want zodra je iets neerzet op het aanrecht, dan wordt dat voorwerp een potentieel flying object….. 

Brood bakken is zo’n zelfde proces, dus met dit in het achterhoofd is een goede voorbereiding het halve werk. Ik heb daartoe de hoeveelheden bloem vooraf afgewogen en in zip-zakjes gedaan. Al die zakjes zitten in luchtdichte voedselbakken om te voorkomen dat het vochtig wordt…… en om beestjes te weren. Maar wat als die beestjes al in de bloem zitten, als eitjes zeg maar, minuscuul kleine eitjes die je met het blote oog niet ziet? En wat als die eitjes dan ineens uitkomen? Precies! Een van de voedselbakken was 'aangetast' en dat betekende dat ik de inhoud moest weggooien, en wel gelijk. De vuilniszak moest ook zo snel mogelijk van boord en alles moest een sopje hebben. Wel kregen we de bevestiging dat de voedselbakken verdere verspreiding voorkomen en dat is fijn, want behalve deze bak was niks aangetast, maar tjonge wat een klus! En ook zonde van het werk vooraf en de bloem. 

De andere bak met bloemzakjes wordt ook gecheckt, maar op 1 zipzakje na was daar niks aangetast, tenminste op het blote oog….. Belangrijk om dat de komende tijd in de gaten te houden, maar ik denk wel dat het goed zit. Ze dateren immers allemaal van dezelfde verwerkingsdatum, dus als het foute boel zou zijn, dan zou ik dat nu moeten zien. 
Romantisch hè, dat bootleven!

Ik maak de voedselbak schoon en hang de lege en afgewassen zipzakjes buiten te drogen aan een sokkenrek. Waarom ik deze zakjes afwas? Omdat we niet zomaar naar de winkel kunnen om nieuwe te halen. De producten op de kleine eilanden zijn beperkt of gewoon niet voorradig. Dus we recyclen zoveel mogelijk. Ook beter voor het milieu!

Na deze exercitie is het tijd voor een boekje en wat persoonlijk ‘tutten’. Heerlijk! Daar neem ik op de boot niet altijd de tijd voor, want bijvoorbeeld gelakte nagels? Wie zit daar op te wachten en hoe praktisch is dat! Maar het is wel een rustgevend klusje. Alsof je weer in de bewoonde wereld bent, zeg maar. 

We hebben nog contact met Heidi en Bama. Zij zouden komen eten, maar blijken toch verhinderd. aangezien zij het vlees zouden meenemen en onze koelkast op dat front leeg is sluiten we Eerste Paasdag af met een vegetarische maaltijd. Een heerlijke salade en aardappeltjes in schil met knoflook. Jammie. 



 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

WAS- EN KLUSDAG

Fluitend op vakantie? Even een update.....

Boot te water