Posts

Posts uit juli, 2024 tonen

Geluk bij een ongeluk....

Afbeelding
 MAANDAG 22 JULI Vandaag blijven we nog een dag in Scheveningen en dat is maar goed ook. Gisteren hebben we namelijk in allerijl het verkeerde zeil meegegeven aan Jelmer. Quelle blamage! Maar gelukkig is Harry bereid om samen met Ton 'even' heen en weer te rijden naar IJsselstein om de zeilen om te ruilen. Een geluk bij een ongeluk omdat Harry niet aanwezig kon zijn bij onze uitzwaaiborrel en de twee broers elkaar op de deze manier toch nog even konden zien en spreken. EN.......we konden hierdoor de Ruimtevaarder verwelkomen in Nederland. De laatste weken/maanden volgden we deze boot. Zij waren op de terugreis na 2 jaar varen met het gezin. Ik genoot altijd met volle teugen van de droge humor en de avonturen die zij meemaakten. Het voelde als een wisseling van de wacht. als een stuivertje wisselen: Hun avontuur kwam (voorlopig) ten einde en ons avontuur stond op het punt om te beginnen. 

Hoe doop je een boot?

ZONDAG 21 JULI Hoe doop je een boot? Zorg in ieder geval voor een fles die daadwerkelijk breekt tegen het anker. Hang deze vervolgens op de juiste hoogte op en laat een vrouw de doop regelen. Easy peasy.......zou je denken. Tja, in realiteit kan het anders lopen! In bijzijn van Jelmer en (uiteraard) Ton heb ik zeker 8 keer geprobeerd om de fles kapot te slaan tegen het anker. Resultaat? Nog geen schrammetje op de fles. Uitermate vermakelijk voor de boten aan de overzijde. Telkens klonk het: KLOENK....en bungelde de fles vrolijk aan het lijntje waar hij aan ophing.  Pas bij de allerlaatste keer paste ik mijn strategie aan en ging de fles aan diggelen. De boot is gedoopt. Het leverde applaus op van onze overburen. Pfioeh....je wil het ongeluk niet over je afroepen.😉 En tegen de leverancier van de fles zou ik willen zeggen: een uitermate goeie kwaliteitsfles, niet kapot te krijgen, helaas minder geschikt voor het dopen van een boot! NB: de filmpjes volgen asap; we hebben momenteel wat pr

Den Helder - Scheveningen

Afbeelding
 ZONDAG 21 JULI Eindelijk zijn we weer op weg naar het Zuiden. Later dan gepland, met minder mooi weer dan gewenst, maar desalniettemin richting het Zuiden, en met meer vertrouwen in de dieseltank en het roer. En ook dat is wat waard. In de avond kwam Jelmer langs om een 'overbodig' zeil op te halen en onze bolderkar uit IJsselstein mee te nemen. Het slepen met de boodschappen maakte dat we andere keuzes maakten omtrent zeil en kar. We aten gezellig bij de Dagvisser en doopten de boot, waarover in een ander blog meer.

On the road again - Den Helder here we come!

Afbeelding
ZATERDAG 20 JULI Vertrek vanuit Enkhuizen naar Den Helder. On the road again! Na een heerlijk zonnige dag ploffen we neer bij 4711 voor heerlijke voorgerechtjes en een verrukkelijke biefstuk met knoflook. En eerlijk is eerlijk: lekkerder dan Loetje. Paling op suikerbrood en mijn alltime favorite, garnalen in knoflook, zijn ook een absolute aanrader. Moe maar voldaan en met volle buik wandelen we weer terug naar ons drijvende huis.  

Boot te water

Afbeelding
VRIJDAG 19 JULI Vrijdag 19 juli 14.30 wordt de boot weer te water gelaten. Eindstatus: nieuw roerlager, twee mangaten in de dieseltank, hele diesel systeem gereinigd, boot in de antifouling, en de naamstickers aangebracht. De mannen maken nog een proefvaart en dan is de boot klaar voor vertrek. Morgen gaan we weer los! We vertrekken  morgen (zaterdag) uit het pittoreske Enkhuizen richting Den Helder.  

Klus geklaard

Afbeelding
DONDERDAG 18 JULI De klus is geklaard. Het roerlager is gefikst en het roer zit weer aan de boot. En de boot is in de antifouling gezet. Het eindresultaat mag er wezen. 

Tussentijdse analyse

Afbeelding
WOENSDAG 17 JULI Schuren, schuren en nog eens schuren. De sportschool is er niks bij. Eindresultaat: twee Pieten (kleur mag je zelf bepalen) en een geschuurde boot. En om de vaart erin te houden zetten we de boot ook in de grondverf: Primocon. Zie hier het tussentijds resultaat. En ondertussen lijkt het erop dat wij de beperkende factor worden en niet het roerlager (zoals we eerst dachten). Dus we werken keihard door om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden.  De naamstickers worden erop geplakt.....het wordt steeds meer af. En in de avond maken we tijd voor een picknick met een heerlijk visje.

Hoe blijf je fit onderweg?

Afbeelding
Hoe blijf je fit onderweg?  Naast enkele spullen die ik zelf heb meegenomen (banden, springtouw, t-rexrow, matje), het lieren en trimmen van de zeilen (en het telkens balans zoeken op de boot) is het bezoeken van een sportschool uiteraard ook een optie. Omdat we langer verbleven in Enkhuizen heb ik daar een sportschool gevonden die bereid was om mij enkele keren te laten sporten: CNTR gym. Echt super!

Verveling?

Afbeelding
  Soms krijgen we wel eens de vraag: wat doe je zoal onderweg? Verveel je je niet? Daar zijn 3 woorden op van toepassing: klussen, opruimen en genieten.....en geloof me, daar kun je heel druk mee zijn!

Spelevaren op het water

Afbeelding
MAANDAG 15 JULI Na weer een dag hard klussen aan de boot besluiten we nog even te 'spelen op het water'. Even een stukje varen met de dinghy naar weer een ander deel van Enkhuizen. We hebben nog niet de rust in onze donder, maar genieten er wel van.

De Toerist uithangen

Afbeelding
 ZONDAG 14 JULI Het weer is ons gunstig gezind, de werkzaamheden aan de boot liggen stil, dus tijd voor toerisme. We bezoeken het Enkhuizer museum en wanen ons in een andere tijd. Het museum, dat grotendeels gerund wordt door vrijwilligers, is een prachtig en goed onderhouden plek. Achteraf leren we dat ook Henk en Angela (waar we de laatste nacht zullen verblijven) hier ook hun steentje aan bijdragen. En als afsluiter eten we weer een maaltijd op de boot. Al met al weer een geslaagde dag in onze gestrande situatie.