Fluitend op vakantie? Even een update.....


Even weer een kleine update vanuit deze zijde: we zijn inmiddels 4 dagen en een heleboel uitdagingen verder. En ergens las ik: 'Fluitend op vakantie (want de stress laten we thuis)'. Tja, ik kan in ieder geval zeggen: never a dull moment! Het klussen gaat in rap tempo door, de uitdagingen vliegen ons om de oren en inmiddels staat de boot op het droge en zitten wij in een hotel in Enkhuizen. De Caribische eilanden liggen nog ver weg. 

Even een kleine opsomming:

Maandag 8 juli: 

2 nieuwe klemmen en 3 nieuwe kikkers op de mast laten plaatsen en de wegneembare kotterstag laten aanpassen zodat deze ook daadwerkelijk wegneembaar is (dan klopt de benaming weer bij de functionaliteit); safetylines bevestigd op het dek en de hendel van de oven weer gemaakt (die was afgebroken bij het vervangen van de gasslangen). 

Vertrek richting Scheveningen: motor 4 keer afgeslagen tijdens de route. Oorzaak: vervuilde dieseltank, verstopte brandstofleiding. In alle gevallen konden we het zelf oplossen en weer verder varen, maar met samengeknepen billen. Want met een onbetrouwbare motor de drukke vaargeul bij Hoek van Holland doorkruisen is alles behalve relaxt. In mijn hoofd maakte ik telkens kleine stapjes: als we maar weer voorbij de vaargeul zijn, als we maar weer de haven ingang van Scheveningen in zicht hebben.....als...als.....als. Er staat geen zuchtje wind, dus het hijsen van de zeilen maakt geen verschil. Maar (bijna) onverwachts is daar dan toch de haveningang van Scheveningen en kunnen we de boot afmeren naast de bunkerstation zodat we morgenochtend gelijk de dieseltank weer kunnen vullen. Want inmiddels is duidelijk dat de verhouding tussen brandstof en vervuiling ook een factor is voor  het telkens wegvallen van de motor.  

Dinsdag 9 juli

We besluiten een dagje in Scheveningen te blijven en op zoek te gaan naar een meer blijvende oplossing voor ons motorprobleem. We doen wat boodschappen, eten een visje en Hobby-Bob knutselt een zuiveringsinstallatie in elkaar voor de brandstof. Na wat hiccups (lekkende pakking van de pomp; te grof filter enzovoorts) ruikt de hele boot naar diesel en zijn we nog niet tevreden over het eindresultaat. Gevolg: Hobby Bob droomt de hele nacht van het optimaliseren van de zuiveringsinstallatie. 

Woensdag 10 juli

We besluiten vandaag richting Enkhuizen te gaan waar de motor een onderhoudsbeurt zal krijgen bij Brovo. Een lange tocht, die deze boot fluitend aflegt. En dat in de wetenschap dat de vervuiling nog niet is opgelost. Tja, waar doe je dan goed aan!? Laten we het 'euvel' structureel oplossen? Of vertrouwen we erop dat het geen problemen meer geeft? Het geeft stof tot nadenken.

De dag gaat van stromende regen met veel wind en weinig zicht, naar een prachtig blauwe lucht met Hollandse wolkenpartijen. Van varen op de motor, naar varen op het voorzeil. Langs IJmuiden en Amsterdam, door meerdere sluizen en over het Markermeer. Uiteindelijk leggen we midden in Enkhuizen aan. een prachtige historische plek. We genoten van deze dag.

Het Nederlands elftal in de avond had het sluitstuk moeten zijn op deze fantastische dag ....... maar helaas. 

Donderdag 11 juli

De knoop is doorgehakt: naast een motorbeurt en het plaatsen van een mangat in de dieseltank (zodat we deze goed kunnen reinigen), gaat de boot ook op de kant voor het roer. Er zit speling op en we willen het risico niet nemen dat ook deze ons in de steek laat. In het kader van: geen signalen negeren, wordt het roer nagekeken en zo nodig gerepareerd. Het plaatsen van de boot op het droge heeft echter behoorlijk wat consequenties: de watervoorziening en het toilet zijn onbruikbaar en de watergekoelde koelkast doet het niet meer (deze kan immers geen water meer aantrekken om te koelen). We besluiten dan ook om de komende dagen te verkassen naar een hotel in Enkhuizen. Naast een heerlijk bed en douche, mogen onze spullen in de koeling. Wat een service! (@Hotel Snouck van Loosen)

Ook blij met Brovo die alles op alles zet om ons snel en vakkundig te helpen zodat we hopelijk weer snel op pad kunnen.

Nadat de boot op het droge was gezet, brachten we de dag verder door met heerlijke broodjes op een bankje bij de bakker, met een koffietje bij een leuke koffietent, met 'snacken' bij de watersportwinkel (waar we ons boodschappenlijstje afwerkten) en met klussen in en om de boot. En passant was ik naar Andijk gefietst om de naamstickers op te halen. Een tocht van 18 kilometer op een geleende fiets, een Spartaans model, zonder 'alles' zeg maar. Alleen trappers, een zadel, een stuur en 2 wielen. Maar oh wat was het lekker. Fietsend door een prachtige omgeving. 

Aan het einde van de dag was ons batterijtje aardig leeg en genoten we nog even boven aan dek van een kaasplankje en de laatste zonnestralen voordat we afdaalden richting het hotel. 

Al met al een enerverende, maar geslaagde dag.

Wat zal de dag van morgen ons weer brengen!?

Reacties

  1. Belangrijkste dat jullie met veilige boot oversteek maken, dus beter nu de hick-ups dan later ๐Ÿ˜Š

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut. Zo zien wij het ook. Maar we hadden wel een ander beeld bij ons vertrek๐Ÿ˜…

      Verwijderen
    2. Kan me voorstellen. Inmiddels weer aan het varen?

      Verwijderen
  2. Hi Ton en Lonneke. Goed dat jullie de zaken structureel aanpakken. Zonder 100% reiniging van de dieseltanks blijft het nl ellende (eigen ervaring). Geniet inderdaad van elke dag of het nu ANdijk /ANtibes of ANtigua is, what's in a name? Gr. Ferry

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi lieverds, wat een enerverende reis zeg. Een slechte generale is een mooie reis als toegift! Hoe lang nog voordat jullie weg kunnen uit Enkhuizen? X sonja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is nog afwachten. Het is afhankelijk van de levering van een aantal onderdelen. Ondertussen maken we er het beste van en zien het als onderdeel van de reis. X

      Verwijderen
  4. Nou wat een avontuur, nu al ๐Ÿ˜! Hoop dat jullie snel echt op pad kunnen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je dan toch pech hebt, liever hier dan midden op de oceaan… Hopelijk kunnen jullie snel het ruime sop weer op! ⛵️. Succes! Huib

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wauw... naja, alles al gezegd en gedacht volgens mij dus ik ga gewoon heel hard voor jullie duimen. Gelukkig schijnt de zon vandaag รฉn de omgeving waar jullie nu zijn, is zeker de moeite waard.
    Liefs en succes uit het Leusdense

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jullie leren de boot goed gkennen zo..... Goed dat jullie de tank-horror (nee, geen Leopard 2) uitbesteden. Paulette en ik volgen jullie avontuur met spanning!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ben benieuwd of jullie al weer veilig aan het varen zijn en aan het genieten van jullie avontuur ๐Ÿ˜˜

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De boot

Route deel 1: Rotterdam - Grenada