OUD BROOD EN NU?



Aan boord blijft brood meestal niet lang vers en dat vraagt om creativiteit. Want weggooien is zonde.

Inmiddels heb ik meerder recepten om oud en hard geworden brood om te toveren in lekkere gerechten. Hier enkele ideetjes:

1. Toastjes voor bij het kaasplankje (meest makkelijk met stokbrood)

2. Tosti's 

3. Wentelteefjes 

4. Garnituur voor bij bijvoorbeeld uiensoep


Toastjes

Snij het stokbrood in plakjes. Leg deze plakjes in een pan op laag vuur en besprenkel ze met olie. Draai de stukjes brood om en besprenkel ook de andere kant met olie en met zout. Blijf ze bakken en keren totdat ze knapperig zijn. Laat ze dan uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer ze bij de kaasplank. Ze zijn ook enige dagen houdbaar in een afgesloten bakje. Zorg dan wel dat ze eerst goed zijn afgekoeld anders worden ze slof (zacht).


Tosti's

Twee sneetjes brood, plakje kaas ertussen en deze langzaam garen in de pan op het vuur. Geen tosti apparaat nodig. Snij ze diagonaal en serveer met wat ketchup of curry.


Wentelteefjes

Klop 3 eieren los met een scheut melk en doordrenk 4 sneetjes brood met dit mengsel. Bak ze met een beetje boter in de pan, om en om, totdat ze knapperig zijn. Strooi er een beetje suiker overheen en geniet.


Garnituur voor bij bijvoorbeeld uiensoep

Bak de stukjes brood met een beetje olie in de pan. Zodra ze knapperig zijn bestrooi je ze met geraspte kaas en doe je de deksel op de pan. Het vuur blijft laag. Als de kaas is gesmolten kun je ze als borrelhapje of bij de soep serveren. 


En mocht je nog meer ideeën hebben? Ik hoor ze graag.




Reacties

  1. Hoi Lonneke en Ton.

    We troffen elkaar in Scheveningen langszij - wij t.w. mijn broer Hans, schoonzus Marjolein en Leon(ora) uit Neer aan de Maas. Na twee woorden van een hele zin was de afkomst duidelijk en gingen we verder in onze echte enige moedertaal :-)

    Hier trouwens nog een tip voor oud brood en ik hoor wel van je resultaten: hele volksstammen in Oostenrijk en Zuid-Duitsland maken er "Knödel" van: Spinat-, Käse-, of Semmelknödel.

    Veel plezier jullie aan boord en op weg naar nieuwe avonturen en mooie oorden. Hieël veul groete oet Naer aan de Maas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk om even bij te lezen. Knie erg beschadigd?

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gaat inmiddels weer beter. Lang leve biotex groen en betadinezalf.

      Verwijderen
  3. Zondag = bijleesdag! 😅 Wat een avonturen...! En dan 'moet' de grote oversteek nog. Tip bij de wentelteefjes: suiker én kaneel erover na het bakken. Mits je het aan boord hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kaneel had ik inderdaad niet, maar kan kijken of ze dat hier in de supermarkt hebben. En ik heb nog jiet alle blog dagen bijgewerkt, maar er waren nog veel meer avonturen/uitdagingen

      Verwijderen
  4. ow sjips... loop giga achter... ga even snel lezen en idd... kaneel is onmisbaar :-) En... je kunt er ook altijd nog paneermeel van maken voor in de gehaktballen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie verhalen. Moet erg lachen en leuk om jullie op de voet te volgen! Fair winds and following seas! Grtn Jochem

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wauw wat een verhalen en avonturen, heerlijk! Heel veel plezier en vanaf nu voorspoed en behouden vaart.
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zeevrueevrouw en gelijk ook nog recepten afgeven. Multitasken.
    Jullie beginnen aardig in de reisflow te komen vlg mij. Super! X sonja

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De boot

Route deel 1: Rotterdam - Grenada

Fluitend op vakantie? Even een update.....