A CORUNA - CAMARINAS (nabij Muxia)

ZONDAG 25 AUGUSTUS

Vandaag trekken we verder naar Camarinas nabij Muxia. Een van de vele mooie Spaanse Ria's. Het wordt een memorabele tocht. Er staat niet veel wind en we blijven dicht onder de kust vanwege de orca's. 

Zo dicht tegen de kust heeft effect op de wind (weinig) maar geeft wel de mogelijkheid om de mooie natuur van de Spaanse kust te aanschouwen. Het is prachtig. Ondertussen zien we op de plotter (je tom tom op het water zeg maar) een hele stoet aan zeilboten. Enkele kennen we van de vertrekkersdag. Ze varen allemaal in dezelfde richting. 

Vlak voordat we onze eindbestemming bereiken ontvangen we een mayday call op de marifoon. Een van de (naar later bleek Belgische) zeilboten is aangevallen door orka's en is stuurloos. We realiseren ons dat we deze plek amper anderhalf uur geleden ook zijn gepasseerd, alleen minder ver uit de kust dan de aangevallen zeilboot. Het scheelt 5 NM (nautical miles) We volgen de berichtgeving op de voet. Bij het binnenvaren van onze Ria van vandaag komt ons een reddingsboot tegemoet gesneld, op weg naar de plek des onheils. De boot wordt tegen de avond een van de havens binnengesleept en het Belgisch stel moet helaas terug naar huis......de dame in kwestie met 4 verbrijzelde vingers, omdat ze tot overmaat van ramp tussen de boot en de sleepkabels terecht is gekomen. We realiseren ons weer des te meer dat de reis niet zonder risico's is. Dat je er alles aan kunt doen om de risico's te verkleinen, maar dat het soms ook gewoon domme pech is. 

De Ria zelf is prachtig, maar de tocht naar binnen is pittig. Door onze veranderende koers (45 graden naar bakboord, links voor de leken) krijgen we de wind van opzij en die is fors (kracht 6 tot 7). Af en toe zijn we beschermd door de bergen, af en toe niet en krijgen we behoorlijke vlagen. Het opbergen van ons voorzeil kost daarmee de nodige moeite, maar het lukt. 

Er ligt al een andere Nederlandse boot, de Luna (Brechtje en Ysbrand), waar we worden uitgenodigd om te komen borrelen. Met deze wind willen we de boot echter niet alleen laten, nog even los van de moeite die het zal kosten om de dinghy op te blazen en in het water te krijgen. We houden deze uitnodiging graag tegoed. Ook de Muts (Chris en Sandra) is gearriveerd en daar geldt hetzelfde voor. 

We gaan een onrustige nacht tegemoet.

















Reacties

Populaire posts van deze blog

De boot

Route deel 1: Rotterdam - Grenada

Fluitend op vakantie? Even een update.....